ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΛΑΔΙΑ

 


Η παρασκευή φυτικών φαρμάκων ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες. Σαν κύριο μέσο εξαγωγής των φαρμακευτικών ουσιών των φυτών χρησιμοποιούσαν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το όποιο προτιμάται μέχρι και σήμερα για την παρασκευή των περισσότερων βοτανικών λαδιών.

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα ή αποξηραμένα σε αναλογία κυρίως 2/3 με το λάδι.

Μέθοδοι παρασκευής των βοτανικών λαδιών

- Εκχύλιση, σε σκοτεινό και ξερό μέρος για χρονικό διάστημα 20-40 ημερών.

- Έκχυσης με τον ήλιο, σε ζεστό και ηλιόλουστο σημείο.

- Ζεστή έγχυση, σε μπεν μαρί και σε σιγανή φωτιά.

Ενίσχυση των βοτανικών λαδιών

Μπορεί να παρασκευαστεί πιο δυνατό βοτανικό λάδι επαναλαμβάνοντας μία από τις παραπάνω μεθόδους με παρασκευασμένο λάδι και νέα βότανα. Αυτό διπλασιάζει την ισχύ των βοτανικών λαδιών. Στην αγορά υπάρχουν "δυναμωμένα λάδια" μέχρι και 4 φορές.

Χρήσεις των βοτανικών λαδιών

Τα βοτανικά λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια για μασάζ στο σώμα, ως θεραπεία ενυδάτωσης και τόνωσης για μαλλιά/πρόσωπο ως βάσεις για κρέμες και μάσκες.

Χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση, προστατεύουν το δέρμα και του προσφέρουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Αρκετά βοτανικά λάδια μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, ανάλογα τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Το πιο διαδεδομένο βοτανικό λάδι είναι το ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως βάση για πολλά άλλα βοτανικά λάδια και λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα για το δέρμα.

Σχόλια