Λαδένια Κιμώλου

Η ελληνική εκδοχή της πίτσας!
Εύκολη, νόστιμη, οικονομική και vegan!
Για όλες τις ώρες της ημέρας και ιδανική επιλογή για την παραλία!

Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό 
- 1 πρέζα ρίγανη ξερή
- 3-4 ώριμες ντομάτες (ανάλογα το μέγεθος)
- 4-5 μικρά κρεμμύδια
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. πελτέ
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Προαιρετικά

- Ελιές
- Κάπαρη
- Φέτα 
- Αντζούγιες

Εκτέλεση συνταγής
- Σε μικρό μπολ με το χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε 1 κ.σ. από το αλεύρι μας και αφήνουμε 10΄ να φουσκώσει το μίγμα της μαγιάς.
- Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, στο κέντρο του μπολ κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αν χρειαστεί επιπλέον χλιαρό νερό, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο χέρια μας.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη  να ξεκουραστεί και να φουσκώσει και ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φετούλες τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
- Πλένουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε και τις σε σουρωτήρια να στραγγίσουν.
- Όταν το ζυμάρι μας φουσκώσει, σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε σε ένα χοντρό φύλλο και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
- Αλείφουμε το ζυμάρι με τον πελτέ και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και από πάνω ομοιόμορφα τις ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
- Βγάζουμε τη λαδένια από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά τη σερβίρουμε.

Σχόλια